Vege punjene paprike i patliđan

Sastojci
KoličinaSastojci
100g
basmati riže100g
smeđe leće400g
slanutka2tbsp
crvene paprike1tbsp
patliđan1g
tikvica narezana na tanke ploške2tbsp
velika crvena luka1g
češnja češnjaka sitno sjeckana1žličica
mljevenog kumina1žličica
kurkume1žličica
čilija1žličica
mljevenog đumbira1žličica
harissa paste100g
pinjola50g
grožđica50g
aitno sjeckanog peršina150g
kozjeg siramaslinovo ulje
sjemenke šipka
Za umak:
3
rajčice sitno sjeckane1konzerva
METRO Chef cherry pelatamaslinovo ulje
sol i papar
žličica
šećeraKoraci
Korak 1
Rižu i leću skuhati.
Korak 2
Slanutak ocijediti ako koristite onaj iz konzerve, ako koristite suhi, dan prije ga namočite, a potom drugi dan i skuhajte.
Korak 3
Paprikama odrežite vrh te očistit eiznutra.
Korak 4
Patliđan po dužini prepolovite te izdubite tako da ostane cca max 1 cm mesa od kore patliđana. Dio koji ste izdubili nasjeckajte na sitno te ćete koristiti za punjenje.
Korak 5
Posložite u pleh premazan maslinovim uljem i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva dok malo ne omekšaju, otprilike 15ak minuta.
Korak 6
U tavi zagrijte maslinovo ulje.
Korak 7
Dodajte crveni luk narezan na šnite, češnjak te sve žačine - đumbir, kumin, čili, kurkuma. Dobro promiješajte i pirjajte 10ak minuta.
Korak 8
Dodajte tikvicu te dio koji ste izdubili iz patliđana. Dobro promiješajte i pirjajte dok tikvica ne omekša.
Korak 9
Dodajte harissa pastu, pinjole, grožđice i promiješajte.
Korak 10
Dodajte slanutak, smeđu leću i rižu, dobro povežite.
Korak 11
Ugasite vatru te dodajte sitno sjeckani ili naribani sir, peršin i sjemenke šipka.
Korak 12
Za crveni umak, u manji lonac ulijte malo maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckane rajčice te METRO Chef mini rajčice pelate, sol, papar i žličicu šećera.
Korak 13
Lagano kuhajte dok rajčica ne omekša i dok s eumak ne reducira.
Korak 14.
Umak ulijte u pleh za pečenje te na umak stavite paprike i patliđane.
Korak 15
Napunite ih punjenjem i stavite ih peći 15ak minuta u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva.