KAKO PRONAĆI LOKACIJU ZA RESTORAN

Restoran

Pronalazak savršene lokacije za novi restoran može biti težak zadatak. Sama lokacija, veličina, kuhinja i troškovi važni su faktori koje treba razmotriti prije potpisivanja ugovora i preuzimanja ključeva. Osim toga, i pravni aspekt ponekad je teško u potpunosti razumjeti. Mi u METRO-u želimo Vam pružiti pregled koraka za pronalazak lokacije i pobrinuti se da su svi pravni uvjeti ispunjeni. To će Vaš restoran dovesti do uspjeha.

Izaberite savršenu lokaciju

1. KAKO ODABRATI LOKACIJU ZA RESTORAN

Najprije morate odabrati područje u kojem želite otvoriti restoran. To će vjerojatno biti područje u kojem živite. Kada ste suzili izbor lokacija u gradu, počinje prava analiza lokacija.

Većina gradova ima vrlo različite četvrti i uglavnom su podijeljeni na stambene i poslovne četvrti, industrijske zone i ruralna područja, a često su i raštrkana ili se preklapaju pa je teško odrediti točnu granicu između različitih područja. No, ovisno o tipu restorana kakav želite otvoriti, morate razmisliti bi li Vaš tip restorana bio uspješan u nekom drugom području grada.

Ne odgovara svaki tip restorana svakom području. U nastavku ćemo govoriti o tome kakav restoran najbolje odgovara kojem području.

Područja u kojima možete otvoriti restoran

2. TRAŽENJE PODRUČJA ZA RESTORAN

Urbano naselje

2.1 Stambene četvrti

U stambenim četvrtima, koje su uglavnom smještene u područjima oko centra grada, morate uzeti u obzir tipove stanovnika koji tamo stanuju. Radi li se novoizgrađenom područje namijenjenom mlađoj populaciji, uključujući mlade parove i obitelji? Je li područje puno ljudi koji tu žive godinama, poput starijih građana bez djece? Stanuje li u području puno studenata?

Većina stambenih područja okuplja ljude određenih demografskih osobina. Prije otvaranja restorana raspitajte se o stanovnicima. Kada u stambenom području uglavnom obitavaju mlađe generacije, restorani modernijeg stila i kuhinje tu će postići veći uspjeh nego tradicionalni restorani s domaćom hranom. Studente, mlade parove i obitelji vjerojatno će više zanimati strana kuhinja, veganska ili vegetarijanska hrana ili održiva i etički prihvatljiva tema. U području gdje stanuje mnogo studenata, restoran s jeftinijom hranom modernog i zabavnog izričaja vjerojatno će postići veći uspjeh nego restoran visoke kuhinje na čijem se jelovniku nalazi skuplja hrana. Starije generacije vjerojatno će više zanimati tradicionalan restoran u kojem će se osjećati kao kod kuće i uživati u poznatim jelima. No, interesi određenih demografskih skupina nisu uvijek baš onakvi kakve biste očekivali. Ako želite otvoriti restoran u stambenoj četvrti, pokušajte upoznati stanovnike. Razgovarajte s ljudima, saznajte što vole i što u tom području nedostaje.

Trgovački centar

2.2 Poslovne četvrti

U poslovnim četvrtima, koje se uglavnom nalaze u centru grada, morate uzeti u obzir da se stalno otvaraju novi restorani i da postoji vjerojatnost da ćete imati veliku konkurenciju.
Preporučamo da prošećete poslovnom četvrti i na aplikaciji Google Maps provjerite: 

  • koliko se restorana već nalazi tamo,
  • kakvu kuhinju ti restorani nude,
  • koliko je još prostora za restorane dostupno na tržištu.

Tako ćete lakše procijeniti koliko bi se konkurentskih restorana moglo otvoriti u tom području. Čak i ako u centru grada već postoji restoran s kuhinjom kakvu ste Vi željeli ponuditi (što je u velikim gradovima lako moguće!), to Vas ne mora spriječiti. Pobrinite se da Vaš restoran gostima ponudi zanimljivo, drugačije i uzbudljivo iskustvo objedovanja. Možda možete uvesti novi koncept objedovanja u centru grada ili u restoran uvesti zabavu ili aktivnosti. Mogućnosti su (gotovo) beskrajne.

Obzirom da se u poslovnoj četvrti vjerojatno nalazi mnogo trgovina i ureda, bilo bi dobro da tamo otvorite restoran samo ako ćete ponuditi jelovnik za ručak. Mnogi radnici žele izaći za vrijeme pauze za ručak i uživati u dobrom restoranu s odličnim ponudama za ručak. Ponuda povoljnog ručka u restoranu u poslovnoj četvrti stoga može biti vrlo unosna. Opcija hrane za van mogla bi privući i radnike koji nemaju vremena za dužu pauzu za ručak.

industrijska zona

2.3 Industrijska zona

U industrijskoj se zoni uglavnom nalaze tvornice, saloni automobila i, ako su tamo smještene i tvrtke, veliki uredi. U takvom biste se području trebali koncentrirati na ponudu ručka jer radnici predvečer uglavnom više nisu tamo.

Tradicionalnija, jednostavnija kuhinja također će vjerojatno privući više ljudi nego visoka, fuzijska kuhinja. Većina radnika u industrijskoj zoni za vrijeme pauze želi dobiti brz i jednostavan ručak, a ne sjediti u elegantnom restoranu.

Ruralna naselja

2.4 Ruralna područja

Ruralna područja nalaze se izvan grada i uglavnom su okružena prirodom. U tim područjima dostupne su opcije odmora i rada u poljoprivredi. Neka su naselja isprepletena s prirodom i potencijalne goste čine ljudi na odmoru, oni koje uživaju u danu provedenom u prirodi i oni koje prolaze kroz mjesto u sklopu dužeg putovanja. Zato bi se tu savršeno uklopio restoran koji nudi jela u kojima ljudi mogu uživati tijekom različitih doba dana - ručak, popodnevnu kavu, večeru. Većina gostiju uživala bi u objedu na terasi ili u vrtu jer bi restoran okruživao mir i tišina prirode.

Prije nego što se odlučite otvoriti restoran u ruralnom području, istražite ga i saznajte kakvi ljudi obavljaju koje aktivnosti kada se tamo nađu. U ruralnom području ne možete pogriješiti s obiteljskim restoranom koji nudi jednostavna, ali ukusna jela u kojima svi mogu uživati. Specijalizirani restoran s neobičnom kuhinjom mogao bi ostaviti dojam kao da tamo ne pripada. Imajte na umu restorane u okolici kako ne biste otvorili svoj restoran u blizini drugog objekta koji nudi jednaku kuhinju.

Planiranje prostora restorana

3. PRONALAZAK SAVRŠENOG PROSTORA ZA RESTORAN

Kada ste odabrali područje u kojem želite otvoriti restoran, vrijeme je da pronađete prostor koji ćete unajmiti. Na internetu možete provjeriti prostore dostupne za unajmljivanje. Važni faktori koje morate uzeti u obzir su lokacija, veličina, mogućnost preuređenja, kuhinja i vanjski prostor, mogućnosti parkinga i kako prostor izgleda izvana.

 

3.1 Početna razmatranja

Prije nego što dogovorite razgledavanje s agentima ili vlasnicima nekretnine, napravite planove za željeni restoran.

  • Koliki Vam je prostor potreban?
  • Želite li imati vanjski prostor za objedovanje?
  • Koliko Vam je budžet?
  • Koliko kuhinja mora biti velika?
  • Hoćete li morati osigurati posebna parkirna mjesta za restoran ili u blizini postoji javni parking? 

Kada ste odgovorili na sva ta pitanja, dogovorite što više obilazaka prostora i povedite osobu od povjerenja koja će Vam dati drugo mišljenje.

 

3.2. Pitanja koja morate postaviti tijekom istraživanja

Pripremite se: ponesite pitanja koje ćete postaviti agentu ili vlasniku nekretnine. Smijete li preurediti prostor? Smijete li postaviti znakove s vanjske strane objekta? Morate li poštovati propise o dopuštenoj razini buke zbog ljudi koji žive u zgradi?

Imajte na umu da je potražnja za prostorima za restorane trenutno velika. Možda ćete morati licitirati za prostor, što ponekad dovodi do prilagođavanja budžeta.

 

3.3 Razmišljate unaprijed: Širenje i cjelogodišnji uspjeh

Uzmite u obzir i mogućnost proširivanja prostora ako budete dobro poslovali. Ako želite da Vaš restoran raste, pobrinite se da se prostor koji unajmljujete može proširiti ili povećati na neki drugi način, npr. unajmljivanjem drugih prostora u objektu. U suprotnome biste mogli požaliti što niste tu opciju uzeli u obzir. Ako restoran dobro posluje, ali nema adekvatan kapacitet, možda ćete u (bližoj) budućnosti morati potražiti novi prostor.

Ako planirate ostvariti „sezonski“ koncept restorana, kao što je pivski vrt, pobrinite se da će Vas željeni prostor biti dostatan tijekom cijele godine i u svim vremenskim uvjetima. Važno je da restoran može biti što duže otvoren i da nema vremenska razdoblja u kojima ne ostvaruje profit. To bi Vam štetilo jer biste i dalje morali plaćati mjesečnu stanarinu.

 

3.4 Provjerite dozvole i propise

Što se tiče pravne strane, morate znati je li se prostor koji želite unajmiti već koristio u svrhu restorana. Ako nije, nego je služio kao uredski ili stambeni prostor, morate se prijaviti za građevinsku dozvolu kod nadležnih tijela. Građevinska Vam dozvola treba kako biste mogli prenamijeniti prostor. No, ako je jedinica za najam korištena za restoran ili drugu vrstu maloprodaje hrane, ne morate se brinuti zbog građevinske dozvole. Ako je dozvola potrebna, nabavite ju prije potpisivanja ugovora. Ne želite biti ugovorno obvezani i tek onda saznati da se prostor ne može prenamijeniti u restoran.

Štoviše, još jedan pravni aspekt koji treba razmotriti prije potpisivanja bilo kakvog ugovora je usklađenost prostora, posebno kuhinje, s propisima odjela za zdravstvo. Kada ste pronašli savršeni prostor za Vaš restoran iz snova, sve može postati službeno.

 
Ugovor o zakupu poslovnog prostora

4. POTPISIVANJE UGOVORA ZA RESTORAN

Signing commercial lease contract

4.1 Osnovni elementi ugovora o zakupu poslovnog prostora

Kada unajmite restoran potpisat ćete ugovor o zakupu poslovnog prostora. Takav ugovor sadrži aspekte najma prostora i njegovu upotrebu u poslovne svrhe restorana. Ako niste sigurni u sadržaj ugovora ili ga ne razumijete, preporučamo da potražite savjet pravnog stručnjaka.

Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisujete vi i najmodavac. Osnovni elementi obično su:

  • definicija obiju strana,
  • točan opis prostora uz navedenu veličinu i lokaciju,
  • svrha zakupa,
  • cijena,
  • razdoblje najma, 
  • otkazni rok,
  • trošak režija,
  • predujam,

 

4.2 Important clauses in the commercial agreement

Ugovor uvijek mora biti u pismenom obliku. Usmeni dogovori nisu pravno važeći.

S najmodavcem raspravite i o mogućnosti zaštite tržišnog natjecanja. To bi značilo da najmodavac ne može svoje prostore davati u najam drugim restoranima. Time ćete zaštititi svoj položaj i spriječiti pojavu konkurencije u istoj zgradi. S najmodavcem dogovorite i razdoblje najma. Pitajte je li razdoblje najma neograničeno te ako nije, koje su mogućnosti produljenja ugovora nakon što istekne i hoće li se uvjeti najma promijeniti. Nažalost, živimo u nesigurnim vremenima i nitko ne može predvidjeti budućnost. Svakako razgovarajte o mogućem prijevremenom raskidu ugovora i kraćem otkaznom roku.

Kada ste s vlasnikom nekretnine dogovorili sve detalje ugovora i pregledali sadržaj s pravnim stručnjakom te potpisali ugovor, možete početi vizualizirali svoj prostor iz snova i započeti s razvojem svojeg prekrasnog, novog restorana. Ukratko, najvažnije je da ste svjesni okoline Vašeg potencijalnog restorana: uklonite mogućnost pojave konkurencije i pobrinite se da se koncept uklapa u željeno područje.

Ukratko

5. SAŽETAK– PRONALAZAK LOKACIJE ZA RESTORAN

Posvetite dovoljno vremena analizi lokacije kako biste bili sigurni da ste pronašli savršeno mjesto za otvaranje restorana. Lokacija mora odgovarati Vašem konceptu. Uz to, morate biti sigurni da na toj lokaciji postoji  potražnja za Vašom uslugom i da možete procijeniti kupovnu moć potencijalnih klijenata. Uspjeh restorana često ovisi o lokaciji.
Često postavljena pitanja

6. ČESTA PITANJA - PRONALAZAK LOKACIJE ZA RESTORAN