Pelagos Net farma

Vrijeme čitanja : 1 min
Pelagos net farma hero

Za mjesečevih mijena kada su noći bez mjeseca, a vrijeme „škura“ je već dvadeset dana u nizu, Pelagos flota prije zalaska sunca izlazi na more te sidri na odabranim pozicijama za ribolov u pelagijskom moru. Čim padne noć brodovi upale jaka svijetla te tako privlače plove srdela i inćuna, koje će pred jutro, kako tradicija nalaže, izloviti okružujućim mrežama plivaricama. Za noći škura, brodovi na moru izgledaju kao raspršeni svjetleći otoci. Brodovi se kroz jutro vraćaju na Pelagos dok u zadarskoj luci, ulov spremljen u termoposude s vodom i ledom umjesto ribarskih kašeta jamči neprekinut hladan lanac. Temperatura ribe mjeri se po spuštanju s broda prije ulaska u manufakturu, gdje se srdele i inćuni prerađuju isključivo na dan ulova, što je predispozicija premium kvalitete. 

Osim izvrsnog okusa, sitna plava riba odličan je izvor omega-3 nezasićenih masnih kiselina (EPA i DHA, 2056 mg/100 g, do 30 % ulja u ribljem mesu), važnih za aktivnost mozga i kardiovaskularni sustav, kao i vitaminima A i D. Svježe pojedinačno brzo smrznute (IQF) srdele i inćuni zadržavaju vrijedna svojstva, zbog kojih je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obrok od srdele, maslinovog ulja i čaše crnog vina – proglasila najzdravijim obrokom za čovjeka. Da bi potaknuli konzumaciju plavu ribe kao zdrave alternative. ekipa iz Pelagos manufakture od svojih najboljih ulova razvija proizvode prilagođene ukusu vremena, pa tako prvi u Hrvatskoj nude IQ smrznute panirane filete jadranskog inćuna – za samo 3 minute spreman, ukusan riblji obrok.